Het gebruik van de Social Media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit een gezonde marketing strategie. Video’s (en dus een goede videomontage) vormen een belangrijke manier om in contact te blijven met bestaande klanten en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om nieuwe / potentiële klanten aan te trekken. Het is tevens een leuke manier om een bedrijf te presenteren en te laten zien hoe een onderneming zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Beelden zeggen immers meer dan 1000 woorden. Als u enthousiast bent geworden over het gebruik van een filmpje en u denkt over het videomontage in te zetten voor uw bedrijf, lees hieronder een aantal handige tips!

1. Kort en Krachtig.

Een videomontage voor Social Media duurt het best tussen 30 en 90 seconden (ideaal rond de 60 seconden)

2. Tekst en Beeld combineren? Wel op de juiste manier!

– Gebruik zo weinig mogelijk woorden.
– Let op dat een tekst lang genoeg in beeld blijft staan om gelezen, begrepen en onthouden te kunnen worden.
– Combineer geen belangrijke beelden en belangrijke tekstuele informatie in hetzelfde scherm / in dezelfde tijdbestek. Een montage Tekst en Beeld (tegelijkertijd op de scherm) is minder vrij en rustgevend dan een montage met hetzelfde achter elkaar. De samenstelling tekst – beeld – tekst (na elkaar), werkt beter: vooral als het gaat om belangrijke informatie die door de hersenen verwerkt en onthouden moet worden.
– Gebruik een duidelijk “Call To Action” aan het einde van je video in de vorm van een simpele tekst – twee of drie woorden (eventueel gemonteerd op een simpele eenkleurige achtergrond). Onttrek geen aandacht aan de boodschap door een overbodige drukke background te gebruiken.

3. Zorg ervoor dat de techniek in orde is.

-Gebruik de juiste technische specificaties voor de social media waarvoor ze bedoeld zijn (aantal pixels, verhoudingen, formaten).
– Ga ervanuit dat de mensen mobiel bekijken
– Ga ervanuit dat de mensen het geluid UIT hebben
– Gebruik zo nodig ondertiteling om het bericht extra krachtig te maken
– Hootsuite heeft een complete lijst samengesteld van technische specificaties (2018) voor video’s die bedoeld zijn om te delen via Social Media. De links en veel andere handige tips (in het Engels) zijn hier te vinden: https://blog.hootsuite.com/social-media-video-specs/

4. Let op subliminale boodschappen (bijv. achtergrond muziek die niet bij de call-to-action past).

Als je wil dat de kijker je pagina bezoekt (bijvoorbeeld) gebruik geen soundtrack / muziek waarin juist de woorden ‘niet doen’ (don’t do it) vaak voorkomen.

5. Let op copyright en het recht om bepaalde beelden te gebruiken.

Door een juiste afhandeling over de auteursrechten kan je later flinke bedragen geld (de vorm van boetes) besparen. Vraag desnoods schriftelijke toestemming van de makers om hun beelden in je video te gebruiken.

6. Let op (te veel) overgangen en effecten.

Als beginner is er de neiging om uit enthousiasme te veel (verschillende) overgangen te gaan gebruiken. Prop je 60 sec video vol vliegende vensters, sterretjes of confetti heb je kans dat de kijker weinig heeft meegekregen uit de video. Hij/Zij was immers bezig geweest om de vallende sterren te bewonderen. En dit gaat ten koste van tekst en belangrijke informatie die verwerkt en onthouden had moeten worden. Ervaring leert dat harde las overgangen (of crossfade overgangen) als beste te gebruiken zijn.

7. Ale u eenmaal online bent en volgers heeft…

Voorkom een wildgroei aan ‘share / deel’ -gedrag. Deel geen like’s uit en share geen films / materiaal dat niet relevant is voor je business. Je hoopt op een hoge kwaliteit volgers en niet op grote hoeveelheid irrelevante volgers omdat je duurzaam aan het ontwikkelen bent. Hou dus privé voorkeuren en zakelijke accounts gescheiden.

Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijf verder kunnen ondersteunen in het maken van een (bijvoorbeeld) een goede videomontage? Bekijk dan snel ons aanbod aan cursussen in Magix Video de Luxe en Corel Video Studio (geschikt voor bedrijven en particuleren) of neem contact op via mail of telefoon. Uiteraard zijn onze Social Media pagina’s te bezoeken op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest.

Terug naar onze blog

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.