Een goed begin is het halve werk zeggen ze. Naar mijn mening het is niet anders als het gaat om videomontage. Veel van onze klanten willen maar al te graag zo snel mogelijk aan de slag en dus schaffen ze een videobewerking softwarepakket aan. Ze gaan dus meteen experimenteren met alle opties van het programma. De ervaring leert dat – voor de beginnende editor – er dan een belangrijke stap voorafgaand aan het monteren wordt overgeslagen. Deze stap – ik noem dit de voorbereidingsfase – wordt weleens onderschat. En juist deze stap voorkomt later veel gedoe!

In de voorbereidingsfase neem je de tijd om voor jezelf een duidelijk beeld te schetsen van je gewenste eindresultaat. Dit zie ik als een must en moet gebeuren voordat je videomontagesoftware in huis hebt gehaald. Veel mensen hebben een berg aan beeldmateriaal en ze gaan willekeuring monteren totdat ze er niet meer uitkomen en de focus op het einddoel verliezen. Na een avond editen zien ze simpelweg door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet meer waar ze aan begonnen zijn. Geen reden tot paniek maar wel reden om goed voorbereid te beginnen!

Waarmee beginnen?

Ik raad aan om (in de voorbereidingsfase) eerst alle video’s, foto’s en muziek rustig na te lopen en aantekeningen met pen en papier te maken van de stukjes die je terug wilt zien in je eindmontage (op je dvd/bluray of losse film). Kies een duidelijke thema op jaar of onderwerp (bijvoorbeeld Vakanties Nederland of Kinderen in de jaren xxxx). Wees zo specifiek mogelijk, dit helpt je later om gefocust te blijven en al het materiaal dat er niet bij hoort ‘genadeloos’ weg te knippen. Bedenk hoe je deze montage met de wereld wilt ‘delen’ (internet, dvd, bluray, harddisk) en voor wie deze montage bedoeld is (vrienden, familie, collega’s).

Bekijk je video’s en maak duidelijke notities van het begin en eindmoment van de stukjes die je wil gebruiken (bijvoorbeeld: van de video A heb ik 2 stukjes nodig die bij mijn dvd passen. Deze stukjes beginnen bij minuut xx en eindigen bij minuut xx). Dit schrijf je allemaal op een lijst in een script / scenario vorm. Als je dit goed doet hoef je later niets tijdens het bewerken uit te zoeken: Je kan immers direct navigeren naar de aangetekende tijdstippen. Ook weet je dus precies wat de inhoud van de films is en daardoor blijven tijdrovende afleidingen à la “oh ja, dit had ik ook gefilmd” of “dit moet er ook bij” je bespaard.

Strenge selectie…

Doorloop hetzelfde proces met je foto’s en muziek en zorg ervoor dat je streng selecteert! Een achtergrond muziek met tekst als ‘It must have been love but is over now…’ (Roxette) heeft weinig te zoeken in een montage van een geslaagde huwelijksfeest (tenzij jij je het cynisch bedoelt uiteraard! :)). Denk aan je ‘publiek’ en niet aan hoeveelheden beeld en expertise die jij wilt laten zien.

Verzamel al je (nodige) materialen in een map op je PC. Ik raad af mappen op verschillende locaties op de computer te gebruiken omdat dit later (bij het binnenhalen in de software) onnodig veel zoekwerk oplevert. Zet deze ene map op een locatie die je in een muisklik kan bereiken. (Tijdens de les makken we bijvoorbeeld gebruik van een map voor alle materialen op het bureaublad).

En nou…aan de slag!

Heb je alles gereed en een duidelijk script op papier gezet? Van harte gefeliciteerd! 🙂 Je mag nu online shoppen of naar de winkel gaan om goed videomontage programma uit te zoeken. Die komen in vele soorten, maten en prijzen. Benieuwd naar onze keuze? Neem een kijkje naar de door ons aangeboden trainingen!

Bekijk een samenvatting van deze tips videomontage voor beginners in PDF   

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.